Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Απρίλιος, μήνας βιβλίου

Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 23 Απριλίου 2016   διαβάζω & αλλάζω ( http://greekbookday.gr/ )

 

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα
Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 400 χρόνων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με την συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φιλοδοξεί να καθιερώσει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στις εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ-
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δελτίο Τύπου

Περίπατος Βιβλίου Χάρτης

Τι διαβάσαμε φέτος! (Μια πρόταση που μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη)

Ψηφίζουμε από τα βιβλία που διαβάσαμε στην τάξη τη φετινή σχολική χρονιά αυτό που μας άρεσε περισσότερο.

Για το πιο δημοφιλές βιβλίο φτιάχνουμε σελιδοδείκτη, αφίσα ή κάρτα βιβλιοπρότασης και τη στέλνουμε στις άλλες τάξεις του σχολείου μας.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Eνημέρωση

Οι Εκδόσεις Gutenberg διαθέτουν δωρεάν για κάθε μαθητή της Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης από ένα αντίτυπο του 16ου τεύχους, με τίτλο:

“Οι πέντε φίλοι στο λόφο του Μπίλικοκ”

 
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Επιμορφωτική ξενάγηση στην εικαστική έκθεση των Katayoun Karami και Neda Razavipour «The House of Sleep» με αφορμή το προσφυγικό θέμα και την έννοια του σπιτιού

Οι Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων της Β' και Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας διοργανώνουν επιμορφωτική ξενάγηση στην έκθεση των Katayoun Karami και Neda Razavipour από την Τεχεράνη με τίτλο «The House of Sleep». Η ξενάγηση θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 και ώρες 16.00-18.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα (Κοκκώνη 15 – Ψυχικό, τηλ. 2106717097).

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατανόηση βασικών εννοιών της αρχιτεκτονικής από παιδιά, με θέμα: «Βήμα, Πόδι, Αντίχειρας - τα πιο παλιά και πιο νέα εργαλεία του ανθρώπου»

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων προτίθενται να οργανώσουν σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατανόηση βασικών εννοιών της αρχιτεκτονικής από παιδιά με θέμα: «ΒΗΜΑ, ΠΟΔΙ, ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ - τα πιο παλιά και πιο νέα εργαλεία του ανθρώπου».

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους καθώς και οι δημιουργοί των μεγάλων πολιτισμών, έχτισαν και άρα μέτρησαν. Τι εργαλεία χρησιμοποίησαν; Εργαλεία αιώνια και πολύτιμα ακριβώς γιατί συνδέονταν με τον άνθρωπο. Τα ονόματά τους είναι πήχης, δάκτυλος, αντίχειρας, πόδι, βήμα κ.α. Αυτά τα εργαλεία θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι μετρήσεων και κατασκευών. Θα έρθουμε σε επαφή με το ανθρώπινο μέτρο και την ανθρώπινη κλίμακα με εμπειρικό τρόπο και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις για την αντίληψη της σημασίας τους στη ζωή μας και στο σχεδιασμό του χώρου που μας περιβάλλει. Γινόμαστε Leonardo da Vinci και Le Corbusier και μετράμε το χώρο αλλά και τους εαυτούς μας με μονάδες μέτρησης τα μέλη μας: τον αντίχειρα, την παλάμη, το πόδι κλπ. Προσχεδιασμένες φόρμες που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση στοιχείων σε όψεις και κατόψεις, όπως παράθυρα, δέντρα, ανθρώπινες φιγούρες, σκάλες, έπιπλα, αλλά και διάφορα αντικείμενα, κόβονται σε φύλλο μαγνήτη ή μαύρο χαρτόνι. Τα παιδιά συνθέτουν τις φόρμες ανακατεύοντας διαφορετικές κλίμακες ώστε να δημιουργήσουν αλλόκοτες καταστάσεις και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. 

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα συντονίσει η κυρία Χαρά Μαραντίδου, αρχιτέκτονας – εικαστικός. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου, και ώρες 17:00- 19:00 μ.μ. στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (για την πρόσβαση στο ΚΠΙΣΝ δείτε πληροφορίες εδώ). Οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν προς το Κέντρο Επισκεπτών με λεωφορείο το οποίο θα αναχωρήσει από τον σταθμό του μετρό Συγγρού ‐ Φιξ στις 16.30 μ.μ. ακριβώς. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επειδή ο αριθμός συμμετοχής των εκπαιδευτικών είναι περιορισμένος (40) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής. Προτεραιότητα θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας «ΔιαβάΖουμε την πόλη μας … και μία ακόμη». Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tinyurl.com/arxitektoniki 

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 2825/31-3-2016 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας