Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Επιμορφωτική ημερίδα- Βιωματικό εργαστήριο Η δημιουργική γραφή στα Πολιτιστικά Προγράμματα»

Σας ενημερώνουμε ότι οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ και Δ΄ Αθήνας (υπ αριθμ. πρωτ. 1623/23-2-2016 έγγραφο της Δ/νσης Π.Ε. Β΄Αθήνας), δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα- βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Η δημιουργική γραφή στα Πολιτιστικά Προγράμματα», την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, κατά τις ώρες 16.45 – 20.00, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες ®» - Δανεισμός εκπαιδευτικών σάκων σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας, σχ. έτος 2015-16

  Ενημέρωση 19/2/2016: 5ος-6ος κύκλος δανεισμού:

Σημαντικές ημερομηνίες:

Δημοτικά Σχολεία (εκτός της θεματικής Books on Wheels) (θα πρέπει να διακινηθούν σε 3 τάξεις).
Άφιξη σάκων στα σχολεία: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
1η Αλλαγή τάξης/τμήματος: Τρίτη 29 Μαρτίου

2η Αλλαγή τάξης/τμήματος: Τρίτη 10 Μαΐου
Αναχώρηση σάκων από τα σχολεία: Παρασκευή 10 Ιουνίου


Nηπιαγωγεία και θεματική Books on Wheels
Άφιξη σάκων στα σχολεία: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Αλλαγή τάξης/τμήματος: Τρίτη 29 Μαρτίου
Επιστροφή σάκων στην ΠΥΡΝΑ: Πέμπτη 21 Απριλίου


Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζει την εφαρμογή  του προγράμματος «Βιβλία σε ρόδες®».

Το πρόγραμμα συνίσταται στο δανεισμό 15  εκπαιδευτικών σάκων με βιβλία αφιερωμένα σε 15 θεματικές ενότητες.
Για το Δημοτικό οι  θεματικές ενότητες είναι: «Αθήνα η πόλη μου», «Τα Δέντρα και το Δάσος», «Τα Ζώα»«Νερό»«Ανθρώπινα δικαιώματα», «Θάλασσα»«Κήπος»Παιχνίδι», «Μυθολογία», «Τέχνη: εικαστικές τέχνες»,

«Παραμύθια». Επιπλέον έχει προστεθεί ο σάκος «Βooks onwheels» (βιβλία στα αγγλικά), που δανείζεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας.

Για το Νηπιαγωγείο: «Περιβάλλον», «Συναισθήματα», «Οικογένεια».  

Σε κάθε σάκο περιέχονται 20-30 βιβλία γνώσεων και μυθοπλασίας που καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας. Αρκετά από τα βιβλία μπορούν να τα δανειστούν οι μαθητές στο σπίτι τους για να έχουν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν ολόκληρα. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:  http://www.vivliaserodes.gr/themata/

Οι σάκοι δανείζονται για 8 εβδομάδες σε κάθε σχολείο με στόχο την επεξεργασία τους από 2 τουλάχιστον σχολικά τμήματα, με εναλλαγή στις 4 εβδομάδες. Η μεταφορά τους από και προς αυτό υλοποιείται  από εταιρία ταχυμεταφορών χωρίς κόστος για το σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί των  Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας που επιθυμούν να δανειστούν τους εκπαιδευτικούς σάκους, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την αντίστοιχη ηλεκτρονική φόρμα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς που α) προτίθενται κατά το τρέχον σχολικό έτος να υλοποιήσουν πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων β) δεν έχουν δανειστεί κάποιο εκπαιδευτικό σάκο κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.
Ειδικά α) για τον σάκο «Βooks on wheels» και β) για τα Νηπιαγωγεία θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί και κατά το σχολικό έτος 2014-2015 και δεν είχαν ικανοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η υποβολή της παρακάτω αίτησης από όλους/-ες τους/τις ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους  θα γίνει προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε θέματα συναφή με τις θεματικές των σάκων.


για τα Δημοτικά (σημειώστε 3 επιλογές) http://tinyurl.com/dimotika      


για τα Νηπιαγωγεία (σημειώστε 1 επιλογή) http://tinyurl.com/nipiagogia 

Σχετ: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 7656/15-9-2015 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες. Νέα θεματική ενότητα: Παραμύθια


Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλία σε Ρόδες έχουμε προς διάθεση για τα Δημοτικά Σχολεία μία ακόμη βαλίτσα στη θεματική ενότητα Παραμύθια  Παρακαλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να
δανειστούν τη συγκεκριμένη βαλίτσα (τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί από ένα σχολείο) κατά τον επόμενο κύκλο δανεισμού, να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμαhttp://tinyurl.com/dimotika μέχρι αύριο Πέμπτη 18/2. Προτεραιότητα στην επιλογή θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που δεν έχουν δανειστεί κάποια βαλίτσα στο παρελθόν, καθώς και στους/στις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν κάποιο πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. 

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας διά των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής προτίθενται να διοργανώσουν σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες» στις 26-28/2. Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματός «Κι αν ήσουν εσύ; Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος» και γίνεται με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α. το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας («Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπιναδικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων , «Περάσματα», «Δεν είναι μόνο αριθμοί»). 

Συμμετέχοντες: 15 εκπαιδευτικοί από κάθε Δ/νση. Προτεραιότητα στην επιλογή θα έχουν οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα, δεν έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχη επιμόρφωση, δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.Τόπος: 3ο & 4ο Δημοτικό Νέου Ψυχικού,  Καραθεοδωρή και Κώστα Ουράνη 16, Ν. Ψυχικό (κοντά στο σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα και στη Λ. Μεσογείων). Χάρτης εδώ  
 Ώρες:  Παρασκευή 26/2 16:00-20:00. (Προσέλευση: 15:45)
             Σάββατο 27/2 09:30 – 18:00
             Κυριακή 28/2  09:30 – 14:30

Επιμορφωτές: Οι θεατροπαιδαγωγοί Νίκος Γκόβας, Νάσια Χολέβα, Σόνια Μολογούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά, Γιώργος Μπεκιάρης, και η Εύα Σαββοπούλου και Στέλλα Νάνου-Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ΕλλάδαΑιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΜΕΧΡΙ 21 Φεβρουαρίου 2016 στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ  που βρίσκεται στο δικτυακό τόποwww.TheatroEdu.gr και θα ειδοποιηθούν στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συμμετοχή τους.Επισυνάπτεται περιγραφή του σεμιναρίου.

Σχετ.: Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 1367/16-2-2016 Δ.Π.Ε. Β΄ Αθήνας

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΔιαβάΖΟΥΜΕ την πόλη μας… και μία ακόμη

H Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας (υπ. αριθμ. πρωτ. 1054/8-2-2016 έγγραφο) διά της Υπευθύνου Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. διοργανώνουν επιμορφωτική ξενάγηση, ημερίδα-βιωματικό εργαστήριο για 30 εκπαιδευτικούς, με θέμα:

«ΔιαβάΖΟΥΜΕ την πόλη μας… και μία ακόμη»

Η ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 15:40 -19:30.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ημέρα Τέχνης στο 4ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς

Τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Κηφισιάς μαζί με το ζωγράφο Νίκο Λαγό και τις νηπιαγωγούς Αλεξάνδρα Σπαγοπούλου και Σοφία Πετροπούλου ζωγράφισαν τη δική τους  Πόλη. Ένα έργο που ξεκίνησε ο ζωγράφος και συνέχισαν τα παιδιά, τα οποία έχουν μυηθεί στα δίαφορα ρεύματα της τέχνης της ζωγραφικής από τη νηπιαγωγό-εικαστικό Σοφία Πετροπούλου.