Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα Πολιτιστικών Θεμάτων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού


Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δ/νσής μας σας προσκαλεί σε επιμορφωτική - ενημερωτική συνάντηση, μέσω της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254. Περισσότερες πληροφορίες στο έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 14418/14-11-2013 της Διεύθυνσής μας.

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν e-mail στο politistikab@gmail.com μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2013, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους και το σχολείο στο οποίο υπηρετούν.
  • Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι προαιρετική. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής από τον φορέα.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – 27 Νοεμβρίου


Σας ενημερώνουμε ότι η 27η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να την εορτάσει πραγματοποιώντας θεατρικές δραστηριότητες (δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό αναλόγιο, συζητήσεις με ανθρώπους του θεάτρου κ.λπ.) και μεταφέροντας το μήνυμα του διαλόγου, της επικοινωνίας, της αισθητικής, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το μέσον που διαχρονικά αναγνωρίζεται ότι μπορεί να πετύχει τα παραπάνω, το θέατρο.  Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό έγγραφο του Τμήματος Δ΄ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ.



Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO


Σας ενημερώνουμε ότι από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας  το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Θα γίνουν επίσης προβολές και εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.


Διαβάστε περισσότερα στη σχετική ανάρτηση στο ΠΣΔ


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

“Bookwave”- Κοινωφελής Δράση Δωρεάν Παροχής Παιδικών Βιβλίων σε Σχολεία και Ιδρύματα από την “Library4all” και το Μουσείο Μπενάκη

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Library4all», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη πραγματοποιούν την κοινωφελή δράση “Bookwave”, που αφορά στη δωρεάν προσφορά παιδικών βιβλίων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και ιδρύματα της Αττικής, για εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.

Πρόκειται για βιβλία καινούργια ή σχεδόν καινούργια, καθώς και για βιβλία σε γραφή “Braille”, που είναι κατάλληλα για παιδιά 5-12 ετών, και προέρχονται από δωρεές εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, μουσείων, πολιτιστικών φορέων και ιδιωτών. Η διάθεση των βιβλίων θα πραγματοποιηθεί από τις 28 ως και τις 30 Νοεμβρίου 2013, στο χώρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς 138).

Τα σχολεία και τα ιδρύματα που ενδιαφέρονται να παραλάβουν βιβλία της αρεσκείας τους μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, συμπληρώνοντας τη φόρμα - αίτηση συμμετοχής, που θα βρουν στην ιστοσελίδα www.bookwave.gr. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του προγράμματος στο τηλέφωνο 210 6207520.

Προσοχή! Οι σχολικές μονάδες πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 14-11-2013.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημοκρατία και Εκπαίδευση

  Το πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση»

  • απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα της Πολιτικής Αγωγής και της  στορίας, της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, της Οικιακής Οικονομίας και της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του
  • προσφέρει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, σε ψηφιακή μορφή, για την υποστήριξη της διδασκαλίας σε θέματα δημοκρατικών αρχών και αξιών, πολιτικής αγωγής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας
  • βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους, κάνοντάς την πιο αποτελεσματική και ευχάριστη
  • προτείνει εκπαιδευτικό υλικό που πολύ εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη.

Δείτε περισσότερα στη σχετική ανάρτηση στο δικτυακό τόπο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973

Για τις ανάγκες των επετειακών σχολικών εκδηλώσεων (της 17ης Νοεμβρίου 1973) προτείνονται τα εξής «υλικά»:


α) βιβλία:

Τα αδέσποτα, η Μίνα της Σοφίας Ζαραμπούκα, εκδόσεις Μεταίχμιο




Τα γενέθλια της Ζωρζ Σαρή, εκδόσεις Πατάκη





β) ντοκιμαντέρ: Αν ήμουν εκεί, 2 DVD από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς


γ) Έκθεση αφίσας και ντοκουμέντων




Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κέντρο Επισκεπτών του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σας ενημερώνουμε ότι στο Εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δημιουργήθηκε το Κέντρο Επισκεπτών για να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα επίσκεψης ενός από τα μεγαλύτερα εργοτάξια που λειτούργησαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά και ενημέρωσής τους για τις λειτουργίες που θα στεγάσει το ΚΠΙΣΝ όταν θα είναι έτοιμο, δηλαδή τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής προσφέρεται δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα  στους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης .
Διαβάστε όσα αναφέτονται και στο σχετικό έγγραφο του Τμήματος Δ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ. 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Moυσείο Ακρόπολης: Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2013-2014

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2013. Στόχος τους είναι η δημιουργική επαφή των παιδιών με τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και με τους χώρους του Μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες:

- στο σχετικό έγγραφο του τμήματος Δ της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ

  - στη διεύθυνση: http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/sholeia